Det är svårt att matcha glädjen och tillfredsställelsen av att baka en pizza från grunden med egna händer. Men för att du ska kunna ta din pizzabakning till en ny nivå behöver du rätt redskap. Så vad behöver man till en pizzaugn? I den här guiden fokuserar vi på de grundläggande tillbehören: pizzaspaden, pizzaskäraren, degskrapan, pizzastenen, den infraröda termometern och degblandaren.
Pizzaspade
En pizzaspade behövs för att enkelt kunna lägga in pizzan och ta ut den från ugnen. När du väljer mellan olika pizzaspadar bör du titta på:
-
Material. En träspade hjälper dig att föra in pizzan i ugnen eftersom degen inte fastnar lika lätt. En metallspade är tunnare och gör det enklare att ta ut pizzan. Därför kan det vara bra att ha en av varje.
-
Storlek. Se till att spaden är lagom stor för din pizza och öppningen i ugnen.
-
Handtag. Ett längre handtag ger dig bättre kontroll och låter dig stå längre ifrån värmen.
Pizzaskärare
För att kunna dela sin pizza i jämna och snygga bitar behöver du en bra pizzaskärare. Tänk framför allt på:
-
Typen av pizzaskärare. En helt vanlig modell med roterande blad är effektivt. Men om pizzan är större bör du använda en mezzaluna (vaggkniv).
-
Handtaget. Det går snabbare att skära upp pizzan med en pizzaskärare som ligger bra i handen och ger dig ett bekvämt grepp.
-
Bladets kvalitet. Ett rostfritt och vasst blad gör jobbet snabbare och håller längre.
Degskrapa
En degskrapa hjälper dig att hantera degen och hålla arbetsytan ren. Välj skrapa utifrån dessa kriterier:
-
Material. En plastskrapa är flexibel, men en metallskrapa är starkare och mer hållbar.
-
Grepp. Det är viktigt med ett bekvämt grepp om du ska baka en längre stund.
-
Kanter. En skarp kamp hjälper dig att enklare skära igenom degen.
Pizzasten
En pizzasten härmar effekten av en stenugn och är viktig om du vill få till en krispig botten. När du väljer mellan olika pizzastenar bör du tänka på:
-
Material. Keramik, kordierit och stål är tre populära val. Alla dessa material har sina för- och nackdelar när det kommer till hållbarhet och värmefördelning.
-
Tjocklek. En tjockare sten behåller värmen bättre men tar samtidigt längre tid att värma upp.
-
Storlek. Se till att stenen passar i din ugn.
Infraröd termometer
Med en infraröd termometer kan du mäta temperaturen på din pizzasten väldigt exakt. Detta är viktigt för att du ska uppnå bästa resultat. Titta efter:
-
Mätområde. Du behöver en som klarar av de höga temperaturer som det blir vid pizzabakning.
-
Exakthet. Det är viktigt att termometern ger snabba och exakta avläsningar.
-
Lättanvändhet. En lättläst display och smidig hantering gör termometern lättanvänd.
Degblandare
En degblandare sparar tid och kraft, särskilt om du bakar ofta eller i större mängder. Viktiga egenskaper är:
-
Kapacitet. Välj storlek på degblandaren efter hur mycket deg du brukar göra.
-
Effekt. En kraftfull motor ger en jämn blandning även när degen är tjockare.
-
Tillbehör. Vissa modeller har extra tillbehör för olika typer av degar.
Du kanske redan har ställt dig frågan “Vilken pizzaugn ska man välja?” – annars får du tips på bra pizzaugnar i vår köpguide (se länken).
Vanliga frågor och svar
Vad behöver man till en pizzaugn?
En pizzaspade och en infraröd termometer hjälper dig att hantera pizzorna och mäta temperaturen i ugnen. Det kan också vara bra att ha en snurrspade så du kan rotera pizzan inne i ugnen och en borste för att hålla din pizzasten ren.
Vilken pizzaspade ska man ha?
En metallspade är lättare, är tunn och ger bra friktion. Därför är den ett bra val för tunna pizzor. En träspade suger inte åt sig matpartiklar eller bakterier och kan användas som serveringsbräda men slits fortare och kan inte maskindiskas.
Hur gör man så att pizzan inte fastnar på spaden?
För att förhindra att pizzan fastnar på spaden bör du använda rikligt med mjöl på både degen och spaden. Detta är extra viktigt om du använder en metallspade då degen lätt kan fastna mer på metallen än på trä. En perforerad spade kan ge bättre friktion.
Hur bred pizzaspade behöver jag?
Din pizzaspade bör vara lagom stor för din ugn och för de pizzor du har tänkt baka. Ofta räcker 30 cm för en standardpizza, 35 cm för lite större pizzor och 40 cm för familjepizzor. Men se till att pizzaspaden får plats i din pizzaugn.