För många är matlådor en viktig del av vardagen. Det är ett sätt att ta tillvara på resterna från middagen och att ta med sig lunch till jobbet istället för att behöva köpa mat. För att vara säker på att maten håller sig fräsch och är säker att äta behöver du veta hur länge olika typer av mat kan förvaras. Här berättar vi hur länge en matlåda håller i kylen eller frysen och ger praktiska råd som hjälper dig att förlänga matens hållbarhet och minska matsvinnet.
Hur länge håller en matlåda i kylen?
En vanlig fråga som många ställer sig är hur länge en matlåda håller i kylen.
En matlåda håller sig fräsch i kylskåpet i 4-7 dagar, beroende på förvaringstemperaturen och vilken typ av mat det rör sig om. Kyl ner maten snabbt och förvara den vid cirka 4 °C i lufttäta behållare så att bakterietillväxten och hållbarheten förlängs.
Men det är inte all mat som håller sig så länge som 4-7 dagar, utan det beror på vilka livsmedel det handlar om. Det här är den uppskattade hållbarheten för olika typer av livsmedel:
Kött: 2 dagar
Fisk: 1 dag
Grytor och såser: 3-4 dagar
Grönsaker: 1-2 veckor
Hur länge håller en matlåda i frysen?
Att frysa ner maten är ett utmärkt sätt att förlänga matens hållbarhet. I regel kan matlådor med magra maträtter som kyckling och fisk förvaras i frysen mellan 6 och 12 månader. Fetare maträtter som högrev och lamm bör förvaras i frysen mellan 3 och 6 månader som längst. När det är dags att använda maten tinar du den långsamt i kylskåpet för att bevara matens smak och konsistens.
Det viktigaste du bör tänka på när det kommer till hur länge en matlåda håller i frysen är alltså att:
En matlåda kan hålla i frysen i 3-6 månader om det är en fetare maträtt och upp till 12 månader om rätten är magrare. Frys in maten snabbt efter att den har svalnat och använd lufttäta förpackningar så håller sig maten bättre i frysen.
Tecken på att maten inte längre är säker att äta
Det är viktigt att kunna ta reda på när maten inte längre är säker att äta, så att du kan undvika matförgiftning. Några tydliga tecken att vara uppmärksam på är:
Sur eller rutten lukt. Det här är ett tydligt tecken på att maten har blivit dålig.
Förändrad färg. Om maten har fått en konstig eller ovanlig färg bör du inte äta den.
Försämrad konsistens. En slemmig eller annorlunda konsistens kan tyda på att maten inte är ätbar.
OBS! Om du känner dig tveksam bör du slänga maten istället för att ta risken.
Så kan du minska matsvinnet och hålla maten fräsch längre
Att göra matlådor på resterna från middagen är ett bra sätt att minska matsvinnet. Men för att förlänga hållbarheten på matlådorna kan du:
Dela upp större mängder mat i mindre behållare så att den snabbare kyls ner.
Använda ett kallt vattenbad för att snabbt kyla ner maten.
Planera dina måltider och frysa in portioner så att det alltid finns färdiga måltider till hands.
Avslutande tankar
Genom att följa de här riktlinjerna kan du förvara och hantera maten på rätt sätt. Då är det möjligt att avsevärt förlänga matlådornas hållbarhet, minska matsvinnet och undvika risken för matförgiftning. Så använd de här praktiska tipsen för att hålla dina matlådor fräscha längre och bidra till en hållbar livsstil!