Steg 1: Förberedelser – sätt tonen för en succé
Börja med att välja jämnstora potatisar så att du får ett jämnt resultat. Skär sedan tunna, jämna skåror, nästan hela vägen igenom potatisarna – utan låt botten hålla ihop. Ett enkelt knep är att lägga potatisen mellan två skärbrädor eller skedar så att du slipper skära igenom dem. Pensla sedan potatisarna med olivolja eller smör och krydda generöst med salt och peppar.
Steg 2: Tillagning – dags för airfryerns magi
Så här gör du:
Förvärm airfryern till 180° C för bästa resultat.
Placera potatisarna i korgen i ett jämnt lager så att luften kan cirkulera ordentligt i airfryern.
Ställ tiden på 25 minuter. Efter halva tiden penslar du potatisarna med mer olivolja eller smör och strör över din topping, om du använder parmesan eller ströbröd.
👩🍳 Tips: Vill du ha extra krispighet? Höj temperaturen till 200 °C under de sista 5 minuterna.
Steg 3: Servering – imponera vid middagsbordet
När potatisarna är gyllene och knapriga är de redo att serveras. Låt dem vila i någon minut innan du lyfter upp dem ur korgen (de är varma!). Lägg upp potatisarna på ett fat och strö över färska örter eller mer parmesan för en extra touch.
Variationer att testa för att få till unika smaker
Om du vill ta din hasselbackspotatis i airfryer till nästa nivå kan du testa någon av de här variationerna:
Vitlök. Lägg små bitar av vitlök mellan skivorna innan du tillagar potatisen.
Chili och lime. Strö över chiliflakes och pressa lite limejuice för en fräsch och kryddig twist.
Tryffel. Pensla potatisarna med tryffelolja efter tillagningen för en lyxigare smak (perfekt till nyår!).
Förvaring och hållbarhet
Om du mot förmodan får några potatisar över kan du förvara dem i en lufttät burk i kylen i upp till två dagar. Det är lätt att värma dem i airfryern igen för att få tillbaka den härliga krispigheten.
Gör hasselbackspotatis i airfryern – det är lätt och riktigt gott
På bara 30 minuter kan du trolla fram den här klassiska rätten med modern teknik. Hasselbackspotatis i airfryer är inte bara gott och vackert för ögat – det är också lätt att göra. Perfekt för både vardagsmiddagar eller festliga tillfällen.
Till hasselbackspotatisen kan du servera julskinka, om du har rester över efter julen. Annars är oxfilé eller entrecôte populära komplement, men du kan även välja att servera den ihop med kyckling, fläskfilé, grillad lax eller skaldjur. Om du föredrar ett vegetariskt alternativ kan du välja göra grönsaksbiffar, grillade grönsaker eller svampragu.
Gott nytt år och lycka till!