Många undrar om det är läge att binda elpriset just nu. Detta är en fråga som dyker upp då och då, men som har blivit allt mer aktuell på sistone. Framför allt när vintern närmar sig och elpriserna riskerar att stiga hamnar den här frågan på tapeten. Men hur vet man egentligen vilket som är det rätta beslutet?
För att ge dig lite klarhet i djungeln av elavtal och priskurvor ska vi djupdyka i vad det innebär att binda elpriset. Vi kommer också att förklara vilka faktorer du bör ta hänsyn till när du ska fatta ditt beslut.
Vad innebär det att binda elpriset?
Att binda elpriset innebär att du binder din el till ett fast pris under en viss tid. Oftast är avtalstiden för ett bundet avtal 1-3 år. Under denna tid betalar du samma pris per kilowattimme oavsett om elpriset på elbörsen förblir detsamma, sjunker eller stiger.
Fördelarna med att binda elpriset
De främsta fördelarna med att binda elpriset är att det:
-
Ger dig en trygghet. Du slipper oroa dig för plötsliga prishöjningar och får en stabil elkostnad under hela avtalstiden.
-
Gör det enklare att budgetera. Du får lättare att budgetera din elförbrukning och undvika oväntade utgifter när du på förhand vet vilket pris som gäller.
Om du vill binda ditt elpris på 1, 2 eller 3 år har du flera olika alternativ att välja mellan. Fortum, Vattenfall, Eon, Göteborg Energi och Skellefteå Kraft är några exempel på elbolag som har denna typ av elavtal med fast pris.
Nackdelarna med att att göra detta
Det finns också en baksida av myntet. De möjliga nackdelarna med att binda elpriset är att:
-
Du går miste om prissänkningar. Om elpriset sjunker under avtalstiden går du miste om en möjlighet att spara pengar.
-
Du får mindre flexibilitet. Du kan inte byta elavtal under avtalstiden, såvida du inte kan betala en straffavgift för att komma ur avtalet.
Om du väljer att inte binda elpriset är Greenely ett bra alternativ med rörligt pris. De har ett timpris på sin el, vilket betyder att du betalar det pris som gäller för den specifika timmen som du använder elen. Detta kan vara bra för dig om du vill ha mer kontroll över din elkostnad och är beredd att lägga ner lite tid på att optimera din elförbrukning.
Genom att använda Greenelys app kan du se elpriset i realtid och styra dina elektriska apparater utifrån det. Till exempel kan du programmera din diskmaskin eller tvättmaskin så att den startar när elpriset är som lägst. Att tvätta din tvätt i kallt vatten är ett annat sätt att spara både el och vatten. Det är också mer energieffektivt att köra diskmaskinen och tvättmaskinen fulla än att köra dem halvfulla.
Fler sätt att spara pengar med ett rörligt elpris
Det finns även många andra saker du kan göra för att hålla nere dina elkostnader om du har ett rörligt elavtal. Du kan bland annat byta ut gamla glödlampor mot LED-lampor och gamla vitvaror mot nyare, mer energieffektiva modeller. Genom att göra detta kan du spara en hel del pengar på elräkningen varje månad.
Dessutom kan du vilja sänka temperaturen inomhus med bara några grader. Stäng också av belysning och apparater som inte används, så sparar du både pengar och hjälper miljön.
Så, när ska man binda elpriset?
Det finns tyvärr inget enkelt svar på den här frågan. Det beror på flera olika faktorer, så du bör fråga dig själv:
-
Är du okej med att ta en viss risk i hopp om att få ett lägre pris, eller föredrar du tryggheten i ett fast pris?
-
Tror du att elpriset kommer att stiga, sjunka eller ligga kvar på en stabil nivå?
-
Hur mycket el förbrukar du per år? Du kan ha mer att vinna på att binda elpriset om du förbrukar mycket el.
Om du bestämmer dig för att binda elpriset är det klokt att först jämföra erbjudanden från olika elbolag. Var också noga med att läsa igenom avtalsvillkoren innan du tecknar ett nytt elavtal. Se till att du förstår bindningstiden, avgifterna och villkoren för att bryta avtalet.
Följ också elmarknaden lite närmare. Håll dig uppdaterad om elpriserna och prognoserna för framtiden. Då kan du få en känsla för när det kan vara läge att binda elpriset. För att hålla dig uppdaterad bör du följa Svenska Kraftnät, Energimarknadsinspektionen och andra webbplatser som fokuserar på hur elmarknaden och elpriset utvecklar sig.
Kom ihåg: Det finns inga rätt eller fel svar när det kommer till att binda elpriset. Det viktigaste är att du är påläst och fattar rätt beslut utifrån din egen situation och dina preferenser. Lycka till!
Vanliga frågor och svar
Vad kostar ett bundet elpris idag?
Det beror på vilket elbolag du väljer, hur lång bindningstiden är och hur hög din förbrukning är. Men generellt sett kan du räkna med att betala mellan 80 öre och 2 kronor per kWh för ett bundet elpris. Jämför erbjudanden från olika elbolag för att hitta det bästa priset.
Kan elpriset höjas när man har bundet?
Nej, elpriset kan inte höjas under bindningstiden när du har ett bundet elavtal. Du betalar samma pris per kWh under hela avtalstiden, oavsett hur elpriset på elbörsen svänger. Men vissa elavtal har en rörlig månadsavgift och den kan eventuellt variera.
Är det klokt att binda elpriset?
Det går inte att ge ett rakt svar på den frågan. Det beror på flera olika faktorer, som bland annat din riskprofil, din tro på framtida elpriser och din elförbrukning. Om du tror att priset kommer att stiga framöver kan det kanske vara värt att binda elpriset.
När kommer elpriset att gå ner?
Det är omöjligt att säga med säkerhet när elpriset kommer att gå ner. Enligt Svenska Kraftnät kan vi dock förvänta oss att elpriserna förblir höga under vintern 2024/2025. Men på lång sikt finns det potential för lägre priser, bland annat tack vare mer förnybar energi.