Har du någonsin funderat på varför den trådlösa tekniken vi använder kallas Bluetooth? Det låter ju som ett ganska udda namn, och det är inte så konstigt eftersom det kommer från en vikingasaga. Ja, du läste rätt! Bluetooth är faktiskt uppkallat efter en vikingakung vid namn Harald Blåtand.
Men vem var denna vikingatida kung och vad har han med trådlös teknik att göra? Låt oss dyka lite djupare ner i historien för att ta reda på detta och varför det heter Bluetooth!
Harald Blåtand: Vikingakungen som enade Norden
Harald Blåtand var kung av Danmark och Norge under 900-talet. Han hade gjort sig känd för att ha enat de två länderna och skapat fred efter en lång tid av konflikter. Hon var också en duktig diplomat och handelsman, och han bidrog även till att sprida kristendomen i Norden.
Harald Blåtand var förstås en fascinerande personlighet, och hans historia har återberättats i många sagor och legender genom tiderna. En av de mest kända berättelserna handlar om hur han fick sitt smeknamn “Blåtand”. Enligt legenden hade Harald en blå tand som han fick efter en strid.
Så, varför heter det Bluetooth?
När Bluetooth-tekniken utvecklades på 1990-talet letade man efter ett namn som skulle symbolisera sammankoppling och enighet. De personer som ansvarade för tekniken inspirerades av Harald Blåtands historia och hans förmåga att ena Norden. Därför valde de namnet “Bluetooth” som en hyllning till den legendariska vikingakungen.
Men det är inte bara själva namnet som är intressant – även Bluetooth-logotypen är en fascinerande symbol för enhet. Den består nämligen av två runor: hagal (ᚼ) och bjark (ᛒ), det vill säga H och B. Detta är såklart Haralds initialer.
Idag är Bluetooth en oumbärlig teknik
Den första enheten med denna teknik var ett headset för mobiltelefoner som släpptes 1998. Idag används Bluetooth i en rad olika enheter, såsom mobiltelefoner, datorer, smartwatches och bilar. Den gör det möjligt för oss att ansluta våra enheter till varandra trådlöst för att bland annat dela data, musik och annat innehåll.
Det finns numera fler än 4 miljarder enheter med denna teknik världen över. Och Bluetooth-tekniken har kort och gott revolutionerat sättet vi lever och arbetar på. Den har gjort det enklare och smidigare för oss att kommunicera, samarbeta och underhålla oss själva. Tekniken används i många olika branscher, bland annat inom hälso- och sjukvården och industrin.
Vanliga frågor och svar
Hur uppfanns Bluetooth?
Bluetooth-tekniken uppfanns 1994 av en grupp ingenjörer på Ericsson i Sverige. Den var tänkt att ersätta datakabeln RS-232. Tekniken utvecklades för att skapa en enhetlig kommunikationsstandard som kunde sammankoppla olika enheter trådlöst.
Vad kan man göra med Bluetooth?
Med denna teknik kan du trådlöst ansluta olika enheter och låta dessa utbyta information sinsemellan. Den används bland annat i smartphones, datorer, trådlösa hörlurar och annan hemelektronik. Det går också att skapa personliga nätverk med delning av filer med mera.
Kan man stänga av Bluetooth?
Ja, man kan stänga av Bluetooth på de flesta enheter. Detta görs vanligtvis via inställningsmenyn under trådlösa anslutningar eller nätverk. Genom att göra detta kan du öka batteritiden och även minska risken för obehörig åtkomst till enheten.