Inbränning är ett problem som många ägare av moderna TV-skärmar kan stöta på. I den här guiden klargör vi vad inbränning på en TV är, varför det händer, hur man kan förebygga det och vad som gäller kring garantifrågor.
Vad är inbränning på en TV?
Vad är inbränning på en TV? Inbränning är ett fenomen där en permanent skugga eller spökbild fastnar på skärmen. Det här händer när en statisk bild visas under en längre tid, vilket leder till att de organiska lysdioderna i en OLED-TV eller fosforcellerna i en plasma-TV åldras ojämnt. Då bränns bilden in i TV:n.
Men det är viktigt att skilja på inbränning och bildlagring, som är tillfälligt och ofta kan lösas genom att du stänger av TV:n en stund eller spelar upp rörliga bilder. Inbränning är däremot permanent och påverkar bildkvaliteten negativt långsiktigt.
Varför sker inbränning på en TV?
Det kan finnas flera anledningar till att inbränning sker på en TV:
Långvarig visning av statiska bilder. Det kan till exempel vara en TV-kanals logga, ett gränssnitt i ett spel eller nyhetstexter.
Hög ljusstyrka och kontrast. Om du har ställt in din TV så att den har en hög ljusstyrka och kontrast kan det påskynda processen.
Frekvent användning av specifika bildlägen. Om du till exempel ofta spelar spel eller tittar på sport på din plasma- eller OLED-TV ökar risken för inbränning. Det beror på att det vid spel eller gaming ofta visas statiska element i högre utsträckning än annars.
OLED-skärmar är mer benägna än andra att drabbas av inbränning på grund av att lysdioderna är organiska. Även plasmaskärmar är kända för det här problemet, men det är en äldre teknik som inte är lika vanlig idag. Det är också mindre vanligt på LED-/LCD-skärmar, men kan ändå orsakas av vissa statiska element.
Vad gäller vid inbränning på en OLED-TV?
Vad gäller vid inbränning på en OLED-TV? Inbränning på en OLED-TV täcks oftast inte av garantin, eftersom det anses vara resultatet av felaktig användning. För att förebygga inbränning bör du justera ljusstyrkan, undvika statiska bilder och använda TV:ns inbyggda skyddsfunktioner. Kontrollera även tillverkarens policy.
När det kommer till frågan om garanti bör du alltid läsa garantivillkoren noggrant. Policyerna skiljer sig också åt mellan olika tillverkare som LG, Samsung, Sony m.fl. Det kan också finnas skillnader beroende på var du bor och vilken TV-modell du har. Men det är alltså sällan som tillverkaren täcker inbränning.
Enligt svensk konsumentlagstiftning har du rätt att reklamera varor med ursprungsfel. Kontakta återförsäljaren eller tillverkaren om du har problem. Dokumentera problemet, kontakta kundtjänst och följ deras instruktioner. Men räkna inte med att du alltid kan få ersättning om du har drabbats av inbränning på din TV.
Så kan du förhindra inbränning på din TV
Det bästa du kan göra för att slippa drabbas av inbränning på TV:n är att försöka förebygga det. Du kan göra det här på följande sätt:
Justera inställningarna. Minska ljusstyrkan och kontrasten till en nivå som är tillräckligt hög för att du ska kunna se på TV men inte för stark. Använd också inställningen dynamisk kontrast för att förhindra att statiska bilder skapar inbränning.
Använd en skärmsläckare. Det är extra viktigt att aktivera en skärmsläckare om din TV används som datorskärm eller för att visa statiska bilder. Använd rörliga bakgrundsbilder eller teman för att undvika statiska bilder och därmed minska risken för inbränning.
Variera innehållet på skärmen. Undvik att ha samma kanal eller gränssnitt i ett spel igång under långa tider. Byt kanal eller program ofta. Genom att växla mellan olika typer av innehåll kan du se till att använda alla delar av skärmen på ett jämnare sätt.
Håll din TV uppdaterad. Ibland kan det släppas uppdateringar med funktioner som skyddar mot inbränning, så håll TV:n uppdaterad.
Välj en annan typ av TV. Låter det jobbigt att förebygga inbränning? Då kanske du bör fundera på att skaffa en QLED-TV istället för en OLED-TV. Även TV-apparater med QLED kan förvisso drabbas av inbränning, men det är betydligt mindre vanligt jämfört med OLED- och plasma-TV. Här tipsar vi om olika TV-modeller som du kan överväga att köpa just nu!