LEGO är en älskad leksak som har underhållit både barn och vuxna i många år. Många av oss har ärvt de små färgglada klossarna från äldre släktingar eller köpt begagnade byggsatser på loppisar eller på nätet. Men visste du att de faktiskt kan innehålla farliga kemikalier och att vi bör känna till detta? Så hur farligt är gammalt LEGO egentligen?
Gammalt LEGO kan vara farligt då det kan innehålla höga halter av giftiga ämnen som kadmium och bly. De kan öka risken för hälsoproblem hos barn som leker med eller suger på klossarna. Särskilt röda och gula klossar från äldre byggsatser bör undvikas.
Detta visar en brittisk forskningsrapport från 2018. Men Kemikalieinspektionen ser inte någon större risk med att leka med gammalt LEGO. I samband med att rapporten släpptes uppgav Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, att så var fallet. Hon tonade då ner riskerna och hävdade att det inte är någon större risk att leka med dem. Däremot menade hon att man bör vara extra försiktigt när det gäller mindre barn, som kan stoppa klossarna i munnen och suga på dem.
Tips: Läs också hur man tvättar LEGO för att rengöra bitarna ordentligt när det behövs.
Om studien på hur farligt gammalt LEGO är
Den studie där forskarna undersökte hur farligt gammalt LEGO är utfördes av Andrew Turner vid Plymouth University. Forskarna tittade på farliga ämnen i begagnade plastleksaker, inte bara LEGO, i Storbritannien. De analyserade cirka 200 begagnade leksaker med hjälp av röntgenfluorescensspektrometri.
Studien gjordes för att kunna hitta farliga ämnen som arsenik, barium, kadmium, krom, kvicksilver, bly, antimon och selen. Dessutom undersöktes även brom, som är en indikator på bromerade flamskyddsmedel. Det visade sig att särskilt brom, kadmium och bly ofta förekom i leksakerna och dessutom i höga koncentrationer, vilket väcker oro för exponering för dessa giftiga ämnen.
Halterna av kadmium och bly var högre än tillåtet
Turners studie visade att vissa LEGO-klossar, särskilt de röda och gula, hade höga halter av kadmium som översteg EU:s gränsvärden. I vissa fall var halterna av kadmium tio gånger högre än tillåtet. Kadmium är ett giftigt ämne som kan ha allvarliga hälsoeffekter, inte minst på barn. Dessutom hittades också höga koncentrationer av bly i vissa gamla LEGO-klossar. Bly är känt för att orsaka allvarliga hälsoproblem, bland annat neurologiska skador hos barn. Enligt studien kunde vissa gamla LEGO-klossar ha blyhalter som översteg de nuvarande EU-gränserna.
Det kan vara farligt att stoppa vissa gamla klossar i munnen
Studien undersökte också hur dessa farliga ämnen kan migrera under förhållanden som liknar mänskliga magsyror, det vill säga om de kan spridas till ett barn som stoppar klossarna i munnen. Resultaten visade att vissa klossar släppte ifrån sig höga nivåer av kadmium och bly när de utsattes för dessa förhållanden. Det betyder att om ett barn suger eller biter på sådana gamla klossar kan barnet få i sig farliga mängder av dessa giftiga metaller.
Hur bör man tänka kring att det kan vara farligt med gammalt LEGO?
Med tanke på att studien visar att gammalt LEGO kan vara farligt bör vi vara medvetna om de möjliga riskerna med gamla, begagnade LEGO-klossar. Speciellt röda och gula klossar från äldre satser bör man vara försiktig med. Föräldrar bör undvika att ge små barn sådana klossar då de kan innehålla höga halter av farliga ämnen.
Därför är det bättre att köpa nytt. Med hjälp av DealGuru kan du klicka hem LEGO till rabatt genom att botanisera bland våra deals här nedanför!